lauantai 4. huhtikuuta 2015

Hevossaari sai asukkaansa Laatokalta

Myös Puumalan eteläisen saariston pienemmissä saarissa on ollut ympärivuotista asutusta.

Viitisen kilometriä kirkonkylästä etelään sijaitseva Hevossaari sai asukkaansa sodassa menetetystä Karjalasta vuonna 1947. 

Siirtolaisena saapunut Laatokan kalastaja Antti Metso perheineen hankki saaren omistukseensa ja myöhemmin myös hänen veljensä Ismael muutti saareen. Myös puolison sisaren perhe tuli saareen 50-luvulla. Enimmillään vakituisia asukkaita oli yli 20 henkeä kolmessa taloudessa.

Ensimmäiseksi alkoivat rakennustyöt ja koskemattoman metsän keskelle nousivat rintamamiestalo, navetta ja sauna. Samaan aikaan alkoivat pellonraivaustyöt ja parissa vuodessa peltoa raivattiin  kolmisen hehtaaria.


Raivaus tapahtui hevos-, kuokka-, rautakanki-, lapio- ja kantopommi- systeemillä. Traktoria tai muutakaan konetta ei ollut käytettävissä. Työssä sai myös  Antin veli surmansa saatuaan kannon päähänsä niitä räjäyteltäessä.

Pellot olivat kivisiä, mutta ne tuottivat sen verran heinää ja viljaa, että navetassa oli pari kolme lehmää, sonni, hevonen, sika, muutama lammas ja kymmenisen kanaa. Perunat ja leipävilja tulivat myös valtaosin omasta pellosta. Tilan tuotteet kulutettiin pääasiassa omassa taloudessa eikä niitä riittänyt myytäväksi.

Maanviljelyksen lisäksi kalastus oli tärkeä toimeentulon lähde. Verkkojen pito ja kesäisin nuotanveto antoivat lisätuloja metsä- ja uittotöiden ohella.
Nuotta oli omatekoinen ja sen ympärysmitta noin 200 metriä ja korkeus 8 metriä. Saaliit vaihtelivat vuosittain suuresti. Joskus kalaa tuli hyvin, mutta joinakin vuosina muikku katosi kokonaan. Kalat myytiin pääasiassa kirkonkylän rannassa, mutta suuremmat saaliit piti myydä kiertämällä kirkonkylän ympäristössä  talosta taloon. Tukkuostajia ei ollut kuin 50- luvun ensimmäisinä vuosina.

Saaressa ei ollut sähköä ja kaasuvalotkin tulivat vasta 1950-luvun lopulla. Aluksi saari kuului Rokansalon koulupiiriin, joten koulumatkaa kertyi kymmenisen kilometriä. Myöhemmin koulua käytiin kirkonkylässä, jolloin matka lyheni puoleen.

Saari tyhjeni ympärivuotisista asukkaista 1960-luvulla. Sodan jälkeen syntyneet nuoret olivat kiinnostuneempia muista ammateista kuin kalastuksesta ja halusivat pois saaresta. Nykyisin saaressa on vain kesäasutusta. 

Alkuperäisten asukkaiden osalta on ennustettavissa, että tulevaisuudessa saari tyhjenee myös kesäasukkaista. Vaikka maisemat ovat kauniita, voi rannat  rauhoittaa norpalle lopullisesti. Sitä norppaa ei tosin  monikaan asukkaista ole edes koskaan nähnyt, vaikka on ollut saaressa  koko ikänsä, ainakin kesäisin.

Antti ja Veera Metso lähdössä kirkolle omatekoisella moottoriveneellä. Veneen pohja oli pellitetty, joten sillä voi ajaa kelirikkoaikoina jäissä. (Kuva vuodelta 1956.)Saaren edustalla on entisöity nuottakota, joka on alun perin rakennettu talon hirsien pintalaudoista vuonna 1960. Laudat ehtivät olla ensin kymmenisen vuotta aitana peltojen ympärillä.
Tilan pihapiiri ja sauna on pyritty pitämään entisessä asussaan.


Alkuperäinen käytettynä saatu rautapata ja kiuas toimivat edelleen. Kesäinen väri ja panelointi ovat uusia.

Kirjoittaja: Matti Metso (Antti Metson poika)

1 kommentti:

  1. Myös me asuimme saaressa aloitin koulunkäynin Rökansalossa, nuorin siskoni on syntynyt saaressa.
    Mökki on nykyään kesäasuntona Kaupinsaaren puoleissa päässä.
    Matti Kaajalahti Veera Metso oli tätini.

    VastaaPoista